En af de ting som jeg savnede inden jeg rejste til New York var en dansk New York guide, det har jeg nu sammensat med tips fra de ting, steder og butikker vi har set – er sikker på der kommer endnu en guide når vi rejser til New York igen – for det gør vi helt sikkert.

Flybilletten

DSC_0343Idag koster det jo næsten intet at flyve til New York, der findes masser udbydere og gode priser. Mit bedste tip er, at holde løbende øje med prisen og fastsætte en grænse for hvornår man slår til. Det er ikke nødvendigvis en fordel at være ude i meget god tid eftersom mange flyselskaber ikke sætter deres billetter til salg før 2-3 måneder før. Undersøgelser viser at 54 dage før rejsen er det optimale tidspunkt at bestille flybillet på, og det var også på det tidspunk,t hvor vi bestilte vores billetter. Vi rejse med Finnair og mellemlandede i Helsinki, vi betalte 2800 pr. mand tur retur, og det synes jeg selv er en fantastisk pris! (21-28 oktober). Vi købte en servicepakke for 250 kr. eksta – lad være med det, det er spild af penge, det eneste du køber er muligheden for bedre service i tilfælde af aflysninger, forsikringer osv., men personalet tjekker ikke et sekund om du har den forsikring eller ej.

Undersøg dine forsikringer inden du køber billetten, oftest er du bedre forsikret gennem din indbo end de forsikringer du kan tilkøbe til din billet.

Tilmeld dig skyscanner så får du en mail hver gang prisen hæves eller sænkes, det er en god måde at få et indblik i prisen inden rejse.

Billetter til omkring 3000 +/- er meget normalt, og ikke svært at finde hvis man holder øje med prisen. Det er en fordel hvis du ikke er bange for at mellemlande et par timer. Vores rejse var 11-12 timer inklusiv mellemlandinger, til gengæld sparede vi 1000-2000 kr. pr billet ved at mellemlande. Har intet at klage over med hensyn til Finnair, de kan kun anbefales.

Hotel i New York

perryAt finde billige hoteller til gode penge i New York svarer til at vinde i lotto! Hotellet bliver det aller dyreste på rejsen (hvis man da lige ser bort fra shopping). Vi fandt et hotel på Long Island City, afstanden var ca. 15 minutter med subway til Times square, lokationen var helt fin, men hotellet var skrækkeligt (The Paper Factory Hotel) og får ikke en anbefaling med på vejen. Vi betalte 7500 kr. for 7 overnatninger inklusiv en rabat svarende til en gratis overnatning, og dette er i den billige ende i forhold til hoteller i New York.

Næste gang, vil jeg undersøge muligheden for Airbnb, fordi jeg kender området bedre.

At bo på et hotel på i Brooklyn, Williamsburg eller Long Island City behøves ikke være et problem, men har du muligheden vil jeg anbefale dig at finde et hotel i Lower Manhattan: West village, Greenwich village, Little ItalyNolita og East village er helt sikkert de aller hyggeligste steder, både at opholde sig og spise i. Havde jeg muligheden, ville jeg vælge hotel i et af disse områder. Gaderne er hyggelige, her er masser af træer og der er skyskraber frit, til de Sex and the City interesserede kan jeg fortælle at, Carrie Bradshaws lejlighed befandt sig i Greenwich village og er efter min mening her man får den “rigtige” New Yorker oplevelse.

Transport

metronewyorkMan lærer hurtigt at finde rundt i New York, men du skal regne med at en del at New York skal og bør opleves til fods – selvom vi havde subway kort gik vi stadig omkring 20 km. dagen.

Vi lærte hurtigt, at det ikke kan svare sig at lave en omstigning med subwayen, hvis du i stedet kan gå på en 10-15 min. Det er for besværligt og der er ikke rigtig nogen indikation på subwayen for hvornår den næste kommer, så derfor er min anbefaling i stedet at se gå.

Vi rejste hverken med bus eller taxi på noget tidspunkt, da trafikken er alt for intens og det hurtigt er hyggeligere og bedre at gå. Generelt er Manhattan rigtig godt dækket med Subways, som fungerer rigtig godt, du skal bare være opmærksom på at subways kan køre anderledes i weekender og sene aftentimer, nogen kører slet ikke, andre ændrer rute – så man skal holde tungen lige i munden.

Køb et Metrocard for 30 dollars pr. person, de gælder en uge og giver ubegrænset ture med metro og bus.

Spisesteder i New York

Som tidligere nævnt er West villageGreenwich villageLittle ItalyNolita og East village efter min mening de allerbedste områder i New York, der er caféer på hvert gadehjørne og hyggelig stemning.

Vi spiste på:

Buvette

En Fransk lille restaurant hvor vi spiste vi morgenmad, vi ankom, blev skrevet op og ventede 45 minutter til 1 time på at komme ind. Tjeneren kom ud og råbte navne op, på de næste i rækken, som der blev ledigt indenfor. Maden består at små retter med helt fantastiske sammensætninger, alt er småt, bordet, stedet og maden og det er lidt hektisk – men virkelig, virkelig godt.

Jeg har også hørt godt om deres aftensmad, men det må blive næste gang.

Buvette ligger i Greenwich Village – www.ilovebuvette.com

L’Asso

lassoFabelagtig pizza til gode penge, god stemning – vin til fornuftige priser.

Little Italy – www.lassopizza.com

Extra Virgin

extravirginVirkelig lækker mad primært inden for fisk og skaldyr, ligger i den lidt mellemdyre ende – men er pengene værd. Rigtig hyggeligt sted, populært så kom i god tid eller forbered dig på at vente lidt. Har rigtig hyggelig udeservering til de lidt varmere måneder.

West village www.extravirginrestaurant.com

Ellen’s stardust diner

ellenstardustdinerEt meget specielt – til tider corny og lidt så man måske kan krumme lidt tæer, men også ret sjovt. Ellen’s stardust diner holder til på Broadway og er også en lille bid af Broadway. Her får du Diner mad med en del kalorier, og syngende talentfulde tjenere der lever og ånder for at performe på Broadway, det er ret imponerende og sjovt. Har du lyst til en lidt anderledes oplevelse er det helt sikkert et godt bud, det er med garanti en anderledes oplevelse.

Tæt på Times Square: www.ellensstardustdiner.com

Magnolia Bakery

DSC_0619Skal bare prøves! Super lækre cupcakes koster omkring 3,5 dollars og findes flere steder i New York.

Vær forberedt på, at der kan være ret lang kø og ventetid.

Findes flere steder www.magnoliabakery.com

DSC_0529Bare burger er en kæde med økologisk mad, de går op i kvalitet og gode råvarer og du kan sammensætte din egen burger. God burger til prisen og “helt fin” hvis ikke skal spise fint hver aften.

Flere steder www.bareburger.com

Shopping

New York har butikker over alt og mange af dem har længe åben – omkring Times Square har flere af butikkerne åbent til 1 om natten, men de fleste butikker lukker dog omkring kl. 19

Century 21

DSC_2693Søger du mærkevarer til gode priser der du kommet til himmelen… sådan circa da. Min stil forhandles jo desværre ikke den slags steder, men det gør fx. Calvin Klein BH’er til 20$, mærkevare jakkesæt til 100$, mærkevare tasker nedsat med 60% – det er sindsygt! Vi købte en ekstra kuffert med hjem til Danmark, en stor Calvin Klein kuffert med fire hjul til 66$. Jeg lover dig, du bliver overrasket over hvor billigt alting er!

Century 21 findes på Upper west side og financial district, den i financial er klart størst og at anbefale. www.c21stores.com

Dean & Deluca

Er en fantastisk butik med alverdens lækkerier fra hele verden, fx. trøffelmayonaise, frisk fisk, grønt, nødder, the… alt muligt lækkert som gør at du ville ønske at der fandtes en Dean & Deluca på hvert gadehjørne i Danmark.

Madison & SOHO: www.deandeluca.com

Anthropologie

Har virkelig mange fine ting både til hjemmet og til kvinder, Anthropologie er Urban Outfitters storebror/søster og stilen kan derfor på mange måder sammenlignes.

Findes flere steder: www.anthropologie.com

E.L.F Flagship store

IMAG1361E.L.F’s flagship store holder til på Broadway, det er ikke en særlig stor butik og let og overse, men her er endnu flere penge at spare på de i forvejen billige varer.

741 Broadway – New York, NY 10003 – www.eyeslipsface.com

CVS & Duane Reade

Er to forskellige butikker, de kan bedst beskrives som en blanding mellem et stort Apotek og Matas… bare meget, meget større. De har 24 timers åbent (de fleste) og du kan få nærmest alt. Du kan få salonmærker som Redken og Paul Mitchell til meget billige priser end i Danmark og de har et kæmpe udvalg. Derudover kan du købe medicin, make-up, det mest nødvendige elektronik (også inden for personlig pleje) samt en masse dagligvarer. Jeg ville helt sikkert gå der ind, for at købe hårprodukter, men du skal helst være rimeligt selvkørende, da personalet ikke er til meget hjælp og der ikke eksisterer testere på deres make-up.

Lokationen behøver du ikke at tænke på, da de findes på de fleste gadehjørner.

Disney Store

Selvfølgelig var Disney store også på min must-see liste, Disney Store findes ca. midt på Times square (ved siden af Forever 21). Butikken er 2 etager og har et virkelig stort udvalg inklusiv mange forskellige ting som vi aldrig har set i Danmark. Er du Disney fanatiker er det uden tvivl et besøg værd, der er en del at spare i forhold til Danmark.

Midt på Times Square – Bare rolig, du skal nok finde den.

Tatyana – desværre lukket!

tatyanaHar også fået en anbefaling her sammen med et par andre butikker, og er en kæmpe butik på Bowery med masser vidunderlige rockabilly/pinup kjoler. Kjolerne koster mellem 100-160$ og er virkelig fine. Besøg butikken hvis du er til fine kjoler eller skønne accessorties indenfor rockabilly genren.

East Village – www.tatyana.com

Goorin Bros.

goorin brosHar du altid haft en drøm om at gå med hat, men ikke fundet den rigtige skal du slå til i New York. New Yorkere er hattemennesker og der findes masser hattebutikker med hatte som passer selv på mit lille hoved. Jeg var i Goorin Bros. som blandt andet findes på Brooklyn hvor de hjalp mig med at finde den perfekte hat (den sorte jeg har på her). Hattene koster typisk mellem 50-125$ Min kostede 70$.Findes ved Park Slope Brooklyn, Williamsburg og West village – www.goorin.com

Det skal du se i New York

Top of the Rock -Toppen af Rockefeller Center

alexiadahlnewyorkPå toppen af Rockefeller center finder du “Top of the Rock”, du kan købe billetter i Nederste etage af Rockefeller bygningen hvor du finder et helt indkøbscenter, her kan du også finde den tilhørende skøjtebane den var allerede åben da vi besøgte stedet. En billet til toppen skal bestilles på forhånd og koster 29$ pr . person – til gengæld er udsigten det hele værd. Man lukkes ind i grupper og selveste turen op tager omkring 30 minutter inklusiv kø, elevatoren sender dig til tops på 67. etage, og går vanvittigt stærkt.

Bonusinfo: Jeg er ret højdeskræk, men det var slet ikke slemt. Du kan ikke se ned fra toppen og så føles det ikke som om det er så højt, så tag chancen selvom du måske er højdeskræk.

www.topoftherocknyc.com

Brooklyn Heights – Udsigten til New York Skyline

brooklyn heightsBrooklyn Heights er tæt på den bedste gratis fornøjelse i New York, spring i subwayen og hop af på High eller Clark street og gå mod vandet, medbring gerne en sandwich eller en kop kaffe og nyd udsigten. Du kan få dig nogen vanvittigt fede billeder over Lower Manhattan’s skyline.

Brooklyn bridge

brooklynbridgeNår du nu er på Brooklyn så gå en tur over Brooklyn bridge, udsigten er fantastisk og broen er et mesterværk. Det tager omkring en halv time og gå over. Når du når over på den anden side, er du tæt på Chinatown, Financial district og Ground zero Memorial.

Central Park

DSC_0565Central Park er en perle i det fantastiske pulserende New York, brug en hel eller halv dag i Cenral Park og fornem stilheden omringet af skyskrabere. Der findes næsten et stort udvalg af ting af gøre – blandt andet en skøjtebane og zoologisk have. Central park er virkelig smuk, og uden tvivl et besøg værd, har du ikke så meget tid så tag en sandwich med og nyd den i parken en halv times tid.

Chinatown

chinatownChinatown ligger ikke så langt fra financial, og er som tidligere nævnt, ret tæt på Brooklyn bridge og kredser i øvrigt op af Little italy. Chinatown er en oplevelse som jeg synes man skal have med, selv om jeg generelt ikke er til den slags, synes jeg nu alligevel det er lidt fascinerende at se et område som slet ikke minder om New York, men er sit eget samfund.

Vi tog til Chinatown om aftenen så vi kunne se belysningen og spise noget aftensmad, det hele var ret hektisk. Generelt er tingene mere hurtige og stemningen mere presset og stresset, hvor vi andre steder i NYC fik meget stille og rolig betjening gik det altså noget hurtigere i Chinatown.

Det er på alle måder en oplevelse som man skal prøve når man er der.

Ground zero Memorial

memorialEr betagende, man kan ikke rigtig undgå at få en klump i halsen som man kører fingrene over navnene på de personer der nu ikke længere er her. Det er et område man værner med respekt og en stor del af New Yorks nyere historie. Før skulle man godkendes på forhånd for at komme ind og se området, det er ikke tilfældet længere – du kan komme og gå som du vil.

Broadway

broadwayDu kan ikke sige New York uden at sige Broadway, vi var så heldige at få billige billetter til Broadway forestillingen Chicago. Det var en helt vanvittig fed oplevelse, med de mest fabelagtige og fantastiske skuespillere. Vi er så glade for vi gjorde det og vil ind og opleve endnu en musical næste gang.

Gør det, selvom du måske tænker det er lidt dyrt… gør det, gør det, gør det!

Times Square

alexiadahltimessquareTimes Square er stor og betagende, men desværre også virkelig propfyldt med mennesker og stressende. Jeg vil anbefale dig at gå til Times Square en formiddag og en aften for at mærke forskellen (og tage billeder). De levende reklamer og de mange mennesker er enormt fascinerende.

Vær opmærksom på lommetyve og folk som prøver at sælge dig alverdens ting – og husk, intet er gratis – der er altid en bagtanke bag på Times Square.

Good to know

Vandet i New York

Kan drikkes, men medmindre du synes om at drikke vand fra svømmehallen bliver du nok skuffet. Nogle få restauranter filtrerer deres vand så det er drikkeligt, men ellers gør dig selv en tjeneste at bestille “bottled water” ved siden af din mad. I hvert fald hvis du ikke har tænkt dig at få ødelagt smagsoplevelse.

Drikkepenge

Er noget man SKAL give, nogen steder er det inkluderet på regningen, men som udgangspunkt er det ikke. Dubblér skatten og rund op til den nærmeste dollar. Alt servicepersonale skal have drikkepenge (piccolo, housekeeping, tjenere osv.)

Billige broadway billetter

billigebroadwaybilletterVil du gerne på Broadway, uden at betale for meget på billetten – så tag til TKS boden på times square. Klokken 15.00 åbnes der for billetsalg til samme aften og du kan spare op til 50% på billetten. Selv købte vi 2 billetter til Chicago på 9. række for 151$ hvilket gav os en besparelse på 50%. Kom i god tid, vi var der 20 minutter før og stod i en ret lang kø, der er mange om budet og det er ikke alle forestillinger der er sælges billetter til. Personalet omkring boden råber op med information om hvilke forestillinger der kommer til salg inden køen åbnes.

Billetter til forestillinger før kl. 15 kan købes om formiddagen samme sted.

TKS boden findes midt på Times Square under den famøse røde trappe.

Toiletter i New York

Er på alle måder en mangelvare! Nogen af de større steder har toiletter, som fx. Rockefeller center, Macy’s, Bloomingdale’s, Century 21 osv. men generelt er det ikke let at finde toiletter, så forbered dig på at lede efter et toilet når du skal bruge det for de dukker sjældent op af sig selv.

WiFi i New York

Er for det meste til at finde, rigtig mange subway stationer har gratis WiFi og derudover findes der fx. Skype WiFi og Google WiFi som er til opnå forbindelse til de fleste steder på Manhattan. Har du brug akut for WiFi kan du altid gå på Starbucks som er enhver turists løsning.

GPS i New York

Er en god idé hvis du har mobildata, hvis ikke kan du lige så godt lade være – medmindre du bevæger dig i de skyskrabsfrie områder. GPS bliver sat ud af spil på grund af skyskraberne, så du bliver hurtigt guidet den helt forkerte vej selvom du egentlig følger din GPS.

Apps

Download  NYC Subway appen og køb “City Maps to go” som er et offline kort der rent faktisk fungerer. Tripadvisors app er også god når man ved hvad man skal se, da den kan pege dig mod hvilken retning du skal gå.

Post Danmarks app til postkort er anbefalelsesværdig hvis du vil sende postkort til dine kære, du skal bare tage et billede og skrive postkortet gennem appen – kræver internet for at kunne sende, men er faktisk rigtig fin.

Priserne i New York

Er det billigere end Danmark? På alle måder JA! Mad, vin, drinks osv. ligger tæt på danske standarder, men jeg synes du får mere for pengene. Afhængig af mærket kan det være meget forskelligt om der er noget at spare. Fx. er der ikke meget at spare på Timberland sko sammenlignet med danske priser. Til gengæld er der en del at spare i fx. Disney Store i forhold til Danmark. Der hvor der er mest at spare er fx. i deres outlet butikker eller sådan noget som Century 21. Overordnet set vil du nok finde det meste billigere end i Danmark, men der vil også være nogen steder hvor der ikke er så meget at spare igen. Mærker som ikke føres i Danmark er som oftest ret billige sammelignet med en lignende vare i Danmark.

Anbefalelsesværdige bøger om New York:

turengaartilnewyorkTuren går til New York & Lonely planets bog om New York er at anbefale inden du tager afsted, der er meget god information i begge, generelt synes jeg man gerne skal forberede sig lidt inden man rejser til et nyt land – det vil vi jo også gerne have at turister gør herhjemme.

Billederne i indlægget er mine egne og må naturligvis ikke bruges  andre steder uden godkendelse først.

Translation: Before we went to New York I searched for New York guides, but I didn’t really find that many, so I decided to write my own New York Guide. Please use the translate function in the right sidebar if needed.