Så er jeg endelig klar med vores DIY skråt plankebordDIY skraat plankebordVi har længe gået og været trætte af vores gamle store klodsede spisebord, det var slet ikke vores stil så hver gang vi kiggede på det rynkede vi mest af alt på næsen. Endelig! en dag i marts måned, fik vi nok og tog i Genbyg efter nogen rå stilladsplanker.

Planen var egentlig at lave et almindeligt plankebord, men held i uheld ville altså at vi regnede forkert og skar plankerne for korte. Derfor måtte der tænkes ud af boksen, og Jesper kom med forslaget om at lave et skråt plankebord.

Der skulle regnes lidt på det, så vi startede med at lave en lille prototype i papir før vi begyndte at skære i træet – vi ville gerne undgå endnu en tur i Genbyg.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comDet så jo meget godt ud.. derefter gik vi igang med projektet som fordelte sig over 5 dage.

Det skal du bruge til dit DIY skråt plankebord

For at komme igang med dit eget DIY skråt plankebord skal du have:

 • TID – det er et projekt der tager flere dage og tålmodighed.
 • Træplanker – vi købte dem her fra Genbyg
 • Noget træ til at afstive plankerne med.
 • Rundsav
 • Noget at måle med (tommestok evt.)
 • Oliebejdse eller maling til kanterne (vi brugte Herdins Oliebets i Järnvitrol)
 • Svamp til påføring
 • Lak (vi brugte Faxe Go lak ekstrem stærk)
 • Pensel til lak
 • Slibemus og tilhørende sandpapir
 • Almindeligt sandpapir (korn 180)
 • Masser skruer og en skruemaskine
 • Fladjern (nej ikke det til håret) til at afstive de yderste skrå brædder
 • Bordben (Vi brugte Hay loop frame)
 • Ørepropper eller høreværn, det kan ikke understreges nok hvor vigtigt det er!
 • Evt. maske så du ikke får støv i munden under slibning og savning
 • Gummihandsker så du ikke får lak og bejdse på fingrene
 • Evt. malertape

Jeg er lidt nødt til at understrege vigtigheden af godt og “det rigtige” værktøj. Vi kunne ikke have gjort det uden rundsav eller slibemus. Vi bruger Bosch, fordi vi kun skal bruge et batteri til det hele, hvilket er ret smart og lidt billigere.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comVi startede med at lægge alle brædderne på skrå, i den vinkel vi ønskede, og tegnede derefter første streg så langt ude af plankerne som muligt.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comDerefter blev hver planke skåret til med rundsav.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.com
Når det er gjort, lægges plankerne igen på gulvet og næste streg skal laves, vi ønskede at bordet skulle være 80 cm. bredt og 140 cm langt.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår side to er skåret, lægges plankerne igen på gulvet, og enderne måles og streges af, her skal du bruge noget der er lige og langt som du kan strege efter – det er lettere end en tommestok.

plankeforklaring

Det afskårede stykke passer i den anden ende af bordet så du går fra et skråt bord til et rektangulært bord.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår du har skåret den ene ende til, flytter du de afskårede stykker op i den anden ende (spejlvendt) og du er nu gået fra en skråt bord til et rektangulært bord.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.com
Slib nu plankerne til, så bordet bliver mere glat – her kan en slibemus virkelig anbefales. Vi har prøvede de billige og må altså indrømme at det gør stor forskel at have en god slibemus.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår alle planker og ender er slebet skal de lakeres, vi brugte Faxe’s silkemat ekstrem stærk, spørg din lokale tømmerhandel til råds, vi ønskede ikke et “shiny bord” og valgte derfor silkemat.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comDerefter blev der lakeret sider og underside, vi lakerede ikke ender fordi den senere skulle have bejdse.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comDerefter skal der tørres – 4-6 timer pr. lag (for denne lak).

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår lakken er tør kan du samle bordet, vi brugte fladjern og et stykke resttræ fra det gamle bord.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comBrug rigeligt med skuer når du sætter plankerne sammen, og brug gerne mere træ end vi har gjort for at få et endnu stærkere bord.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.com
Når bordet er samlet, skal kanterne igen skæres til, her brugte vi igen en rundsav.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår alle kanter er skåret til, skal de slibes så de bliver mere glatte.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comKanterne/enderne malede vi med Oliebejdse fra Herdin i farven Jernvitrol.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comVi satte malertape i kanten og “malede” kanten med en grydesvamp – her må man meget gerne være to så den ene kan male og den anden kan tørre eventuelle “løbere” eller pletter væk. Bejdsen skal tørre minimum natten over.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNæste dag kan du påbegynde lakeringen af ydersiden – vær opmærksom på at lakken lan løbe lidt, så det er igen en rigtig god idé at være to. Lakken skal tørre minumum 4-6 timer ved 20 grader – men læs på den lak du bruger, det afhænger af den lak du vælger.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår lakken er hærdet kan du finpudse med et almindeligt korn 180 sandpapir.

Bordet skal minimum have 2 lag lak, og det anbefales at lade lakken tørre i ekstra lang tid for den kan godt lugte lidt.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.com
Når du har ventet tålmodigt endnu engang og lakken er hærdet helt kan du sætte benene fast – vi havde købt Hay Loop frame til formålet.

Diy skråt plankebord AlexiaDahl.com

Diy skråt plankebord AlexiaDahl.com

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår benene er sat på bordet, er du endelig færdig – du skal afsætte en del timer og forberede dig på at projektet kommer til at fordele sig over flere dage med tørretiderne – men til gengæld får du et fantastisk og anderledes plankebord.

Jeg er vild med vores endelige resultat, og sætter pris på det hver dag, vil du se før og efter billeder kan det findes i det her blogindlæg.

Translation: How to do your own diagonal planks table.