DIY Skråt plankebord

Så er jeg endelig klar med vores DIY skråt plankebordDIY skraat plankebordVi har længe gået og været trætte af vores gamle store klodsede spisebord, det var slet ikke vores stil så hver gang vi kiggede på det rynkede vi mest af alt på næsen. Endelig! en dag i marts måned, fik vi nok og tog i Genbyg efter nogen rå stilladsplanker.

Planen var egentlig at lave et almindeligt plankebord, men held i uheld ville altså at vi regnede forkert og skar plankerne for korte. Derfor måtte der tænkes ud af boksen, og Jesper kom med forslaget om at lave et skråt plankebord.

Der skulle regnes lidt på det, så vi startede med at lave en lille prototype i papir før vi begyndte at skære i træet – vi ville gerne undgå endnu en tur i Genbyg.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comDet så jo meget godt ud.. derefter gik vi igang med projektet som fordelte sig over 5 dage.

Det skal du bruge til dit DIY skråt plankebord

For at komme igang med dit eget DIY skråt plankebord skal du have:

 • TID – det er et projekt der tager flere dage og tålmodighed.
 • Træplanker – vi købte dem her fra Genbyg
 • Noget træ til at afstive plankerne med.
 • Rundsav
 • Noget at måle med (tommestok evt.)
 • Oliebejdse eller maling til kanterne (vi brugte Herdins Oliebets i Järnvitrol)
 • Svamp til påføring
 • Lak (vi brugte Faxe Go lak ekstrem stærk)
 • Pensel til lak
 • Slibemus og tilhørende sandpapir
 • Almindeligt sandpapir (korn 180)
 • Masser skruer og en skruemaskine
 • Fladjern (nej ikke det til håret) til at afstive de yderste skrå brædder
 • Bordben (Vi brugte Hay loop frame)
 • Ørepropper eller høreværn, det kan ikke understreges nok hvor vigtigt det er!
 • Evt. maske så du ikke får støv i munden under slibning og savning
 • Gummihandsker så du ikke får lak og bejdse på fingrene
 • Evt. malertape

Jeg er lidt nødt til at understrege vigtigheden af godt og “det rigtige” værktøj. Vi kunne ikke have gjort det uden rundsav eller slibemus. Vi bruger Bosch, fordi vi kun skal bruge et batteri til det hele, hvilket er ret smart og lidt billigere.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comVi startede med at lægge alle brædderne på skrå, i den vinkel vi ønskede, og tegnede derefter første streg så langt ude af plankerne som muligt.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comDerefter blev hver planke skåret til med rundsav.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.com
Når det er gjort, lægges plankerne igen på gulvet og næste streg skal laves, vi ønskede at bordet skulle være 80 cm. bredt og 140 cm langt.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår side to er skåret, lægges plankerne igen på gulvet, og enderne måles og streges af, her skal du bruge noget der er lige og langt som du kan strege efter – det er lettere end en tommestok.

plankeforklaring

Det afskårede stykke passer i den anden ende af bordet så du går fra et skråt bord til et rektangulært bord.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår du har skåret den ene ende til, flytter du de afskårede stykker op i den anden ende (spejlvendt) og du er nu gået fra en skråt bord til et rektangulært bord.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.com
Slib nu plankerne til, så bordet bliver mere glat – her kan en slibemus virkelig anbefales. Vi har prøvede de billige og må altså indrømme at det gør stor forskel at have en god slibemus.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår alle planker og ender er slebet skal de lakeres, vi brugte Faxe’s silkemat ekstrem stærk, spørg din lokale tømmerhandel til råds, vi ønskede ikke et “shiny bord” og valgte derfor silkemat.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comDerefter blev der lakeret sider og underside, vi lakerede ikke ender fordi den senere skulle have bejdse.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comDerefter skal der tørres – 4-6 timer pr. lag (for denne lak).

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår lakken er tør kan du samle bordet, vi brugte fladjern og et stykke resttræ fra det gamle bord.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comBrug rigeligt med skuer når du sætter plankerne sammen, og brug gerne mere træ end vi har gjort for at få et endnu stærkere bord.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.com
Når bordet er samlet, skal kanterne igen skæres til, her brugte vi igen en rundsav.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår alle kanter er skåret til, skal de slibes så de bliver mere glatte.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comKanterne/enderne malede vi med Oliebejdse fra Herdin i farven Jernvitrol.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comVi satte malertape i kanten og “malede” kanten med en grydesvamp – her må man meget gerne være to så den ene kan male og den anden kan tørre eventuelle “løbere” eller pletter væk. Bejdsen skal tørre minimum natten over.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNæste dag kan du påbegynde lakeringen af ydersiden – vær opmærksom på at lakken lan løbe lidt, så det er igen en rigtig god idé at være to. Lakken skal tørre minumum 4-6 timer ved 20 grader – men læs på den lak du bruger, det afhænger af den lak du vælger.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår lakken er hærdet kan du finpudse med et almindeligt korn 180 sandpapir.

Bordet skal minimum have 2 lag lak, og det anbefales at lade lakken tørre i ekstra lang tid for den kan godt lugte lidt.

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.com
Når du har ventet tålmodigt endnu engang og lakken er hærdet helt kan du sætte benene fast – vi havde købt Hay Loop frame til formålet.

Diy skråt plankebord AlexiaDahl.com

Diy skråt plankebord AlexiaDahl.com

DIY skråt plankebord - AlexiaDahl.comNår benene er sat på bordet, er du endelig færdig – du skal afsætte en del timer og forberede dig på at projektet kommer til at fordele sig over flere dage med tørretiderne – men til gengæld får du et fantastisk og anderledes plankebord.

Jeg er vild med vores endelige resultat, og sætter pris på det hver dag, vil du se før og efter billeder kan det findes i det her blogindlæg.

Translation: How to do your own diagonal planks table.

DIY læder kamerarem

DIY laeder kamerarem alexiadahlcomJeg har længe gerne villet have en ny kamerarem til mit kamera, men jeg synes 400 kr. for en almindelig kamerarem er alt for dyrt, så jeg har aldrig fået købt en.

Derfor besluttede jeg mig for at det måtte være muligt at lave en enkel og pæn DIY læder kamerarem for langt mindre, og det havde jeg helt ret i! Så jeg smuttede i Skindhuset i København og købte en læderrem for 60 kr. og gik derefter igang med at lave remmen. Resultatet er jeg blevet ret tilfreds med – vil du lære hvordan du selv kan lave din egen rem? Så læs med her.

Det skal du bruge for at lave en DIY læder kamerarem

DIY læder kamerarem

 • Hammer
 • Revolvertang (80 kr.)
 • Nitter – jeg bruger 7mm. (20 kr.)
 • Nittestempel (20 kr.)
 • Læderrem (60 kr.)

Fra tidligere DIY projekter havde jeg allerede alt jeg skulle bruge, det eneste jeg har købt for at lave remmen er en læder rem – så jeg har altså lavet en kamerarem for 60 kr.

Sådan laver du din egen DIY læder kamerarem 

DIY læder kameraremStart med at måle læderremmen op så den passer til den længde du ønsker, og før remmen igennem kameraets remholdere.DIY læder kamerarem
Buk remmen op og lav nu hul med revolvertangen igennem begge remme.DIY læder kameraremSaml remmen så hullerne passer, og sæt nitterne i. DIY-laeder-kamerarem 2
Indsæt nitten i det nylavede hul – her er forsiden. Forsidenitten er lidt større end bagsidenitten, så det kan være nødvendigt at lave hullet på forsiden lidt større end hullet på den bagerste rem. DIY læder kameraremSæt bagsidenitten i på den anden side, så de to nitter klikker sammen.DIY læder kameraremPlacér nu nittestemplen oven på forsidenitten, og bank hårdt, har du banket hårdt nok er bagsidenitten blevet flad, og lukker sig sammen med den anden nitte. Gentag på den anden side.DIY-laeder-kamerarem-faerdig-compressor-2And that’s it! Så har du lavet din egen DIY læder kamerarem for ingen penge!

Translation: How to do a DIY leather camarastrap, for less than 10$.

DIY rebhylde

For et par uger siden begav Jesper og jeg os ud i endnu et DIY projekt, projektet er sådan set ret simpelt og kræver ikke de store byggeevner eller erfaring, så projektet er et rigtig godt begynder DIY projekt.

DIY REBHYLDE
Vi lavede en hængende rebhylde – det eneste du skal bruge er træhylder, reb, boremaskine og et par kroge du kan hænge i væggen.

Her kommer guiden til DIY rebhylde:

P7190081
Træ, reb og kroge er købt i nærmeste byggemarked og er faktisk alt du skal bruge.


Start med at få boret hullerne, du skal bruge et bor som passer til omkredsen af dit reb – i vores tilfælde brugte vi reb som var 10mm. i diameter.

P7190085Pres rebet igennem hullerne – du kan med fordel rulle lidt tape omkring enden så den ikke splitter rebet af.

P7190087Træk rigeligt(!!) reb igennem hullet, hullet du starter med sætter grænsen for hvor lang afstanden mellem hylderne kan blive.

P8040009Bind en knude i bunden, stram ikke alt for meget for du kommer sikkert til at skulle justere lidt, bind derefter knude to (for hylde nummer to) og sæt næste hylde på.

Når du har sat hylde to på skal du sikre at der er nok plads til en løkke i toppen, hvorefter du skal have rebet igennem hylde 2 igen – jeg har forsøgt at illustrere.

P7190090
Hæng krogene i væggen og sæt rebhylden op. Du kan eventuelt binde lidt tyndere sejlgarn omkring løkken, det giver et meget godt look.

P7200039Klip eventuelt enderne til så det passer til den længde du ønsker.

P7200034Juster knuderne foran og bagved indtil hylden hænger lige – og fyld pynt på hylden!

Easy peasy, right?

Jeg synes at DIY rebhylden giver en ret fint og martimt look og kan bruges både i soveværelse, gang eller stue.

Pris:

Hylderne er købt på tilbud til 120 kr. for en lang som vi delte i to, rebet kostede 89 kr. for 10 meter og krogene koster ca. 20 kr. Afhængig af dine krav til træ og reb kan det endda gøres billigere,

Translation: DIY hanging rope shelves. 

DIY – Læder loftophæng til planter

DIY - Læder loftophæng til planter

Ideen til denne DIY, kom faktisk efter at have besøgt en interiør butik som havde noget lignende hængende – dog til en pris af 1500 kr. Det blev Jesper og jeg hurtigt enige om at vi kunne gøre bedre og billigere(!!) og vi havde absolut ret.

Vores løsning er lavet med henblik på planteophæng, men den kunne også sagtens bruges som en garderobestang med læderophæng, eller noget helt andet.

Her kommer i hvert fald min vejledning til: DIY – Læder loftophæng til planter

Skær pinden i korrekt størrelse og puds med sandpapirSkær pinden til så den passer til de mål du ønsker, og slib pinden godt med sandpapir.

Mal pinden med olie, gentag hvis nødvendigtMal pinden med olie – jeg bruger Junckers Rustik bordpladeolie i farven Valnød, gentag hvis nødvendigt.

Husk at give begge sider, drej pinden jævnligt og fordel olien så den ikke danner plamager.

 Efter 30 minutter kan du tørre pinden af, hvis du stadig ikke er tilfreds kan du give pinden endnu en omgang. Lad pinden tørre mindst 2 timer før du bruger den, og helst natten over.

Før og efterFør og efter – ret stor forskel ik?

DIY værktøjetFind nu værktøjet frem: Læderrem, pind, hammer, hultang, værktøj til snørering, stempel, nitter, snøreringe og kroge til ophæng.

mål og lav hulFind pinden frem, mål op og lav hul med hultangen – brug samme størrelse i hultangen som dine nitter.

put nitterne i og hammer dem på pladsPut nitterne i hullet og bank dem sammen med hammeren.

Lav nyt hul til snørering Lav nu et nyt hul til snøreringen i den anden ende – du skal sikre at snøreringen er nået igennem begge huller inden du hamrer den på plads.

Bank nu snøreringen på pladsBank nu snøreringen på plads – det er vigtigt du har det rigtige værktøj (koster små 25 kr.).

Sæt læderremmen på pladsGør det samme ved den næste læderrem, sku en krog fast i loftet og hæng nu din pind op.

DIY - Læder loftophæng til planterNår du har sikret den hænger som den skal kan du fylde planter på (eller andet du nu måtte have lyst til).

Før og efter

Jeg er vild med det! Synes det er så fint, jeg har hængt planterne i planteophæng, du kan se min tidligere DIY – Hængepotte med lædersnører for vejledning i at lave dem.

Pris:

Pind – Købt i Silvan for 45 kr.
Læderrem (rest) – Købt i Skindhuset 120 kr.
Rustik bordpladeolie fra Juncker – 129 kr. (rest)
Nitter – 20 kr.
Snøreringe – 16 kr.
Værktøj til snøreringe – 25 kr.

Derudover skal du måske bruge sådan noget som hultang, kroge, sav mm. mange dele (nitter, værktøj osv) vil man jo have rigeligt af til de næste mange DIY projekter, jeg havde både læderrem, hultang og nitter tilovers fra min DIY: Spejl med læderrem fra sidste år.

Translation: DIY – leather ceiling hanging rack for plants, please use the translate widget for more detailed guidance. 

DIY Hængepotte med lædersnøre

For et par uger siden købte jeg 2 pakker lædersnører i Søstrene Grene til ca. 30 kr. snørerne skulle bruges til et potteophæng så vi kan få potterne væk fra vindueskarmen og endnu vigtigere op i en højde hvor kattene ikke kunne æde planterne.

Det er egentlig ganske simpelt og kræver kun et par godt strammede knuder og tilstrækkeligt lædersnøre.

DIY hængepotte:

Jeg brugte begge pakker til ophænget – men det afhænger af hvor meget højde du vil have på det ophæng.

Jeg delte hver pakke i 3 lige lange snører – du skal bruge mindst 6 men flere kan også sagtens bruges dog kan det godt blive svært med flere snører når man arbejder med lædersnører.

Bind en stor knude i bunden – stramt.

Del snørerne i 3 “par” og bind en knude på hver, afstanden fra knuden i bunden og de 3 knuder skal i sidste ende passe med bunden på din potte.

Del nu de 3 par i 3 nye par og bind endnu en knude sammen med snørens sidemand.

Stram alle knuderne efter.

Find din potte og tjek at den passer.

Stabilisér den ved at putte potten ned mellem de 3 første knuder og hæng potten op.

Rimelig let ik?

Du kan sagtens bruge en anden snøre som ikke er læder, og man kan eventuelt tilføje perler hvis du foretrækker dette – men jeg er vild med resultatet som det er især når det kun koster 30 kr.

Translation: DIY hanging pot with leather cords.

DIY – Trådkurve med læderrem

Siden Jesper og jeg flyttede ind i vores lejlighed har jeg skreget efter opbevaring, men vi har bare ikke kunnet finde “det rigtige”. En af de ting som jeg meget gerne ville have op var trådkurve, men den slags er dyre, og derudover kunne jeg ikke finde den type jeg ville have.

Heldigvis blev der lavet om på det i fredags da Søstrene Grenes seneste bolignyheder kom på gaden, og jeg var heldig nok til at købe dem jeg havde brug for til lejligheden.

De blev sat på væggen med læder så de passer ind i gangen under vores spejl med læderrem, og jeg er virkelig glad for resultatet, jeg tænkte at jeg ville dele det med jer – måske kan det være en inspiration, det er i hvert fald en rigtig billig, men god løsning synes jeg.

DIY – Trådkurve med læderrem

Budget:
Trådkurve – 29 kr. pr. styk.
Læderrem: 120 kr.

DIY - Trådkurve med læderrem

DIY - Trådkurve med læderremJeg startede med at klippe min læderrem i mindre stykker som kunne bruges til ophæng, læderremmen er købt i Skindhuset, men kan findes på nettet masser steder og en livrem ville også sagtens kunne bruges. DIY - Trådkurve med læderremEfterfølgende gik jeg igang med at lave huller i remmene.DIY - Trådkurve med læderremKlar til ophæng, jeg brugte den første rem med hul som skabelon for at sikre at hullerne var ca. samme sted på alle remmene. DIY - Trådkurve med læderremDerefter begyndte gik vi igang med at sætte kurvene 0p med remmen omkring, det er lidt af en udfordring i en bygning hvor væggens materiale skifter for hver cm. men det gik til sidst.DIY - Trådkurve med læderremLæderophænget tæt på.DIY - Trådkurve med læderrem

DIY - Trådkurve med læderremYderst tiltrængt med plads til alle de små ting.DIY - Trådkurve med læderremJeg synes det blev rigtig fint, det endda det samme læder som der blev anvendt ved spejlet, så jeg synes det fuldender entreen på en rigtig god måde.

Som du nok kan ane i spejlbilledet var det ikke de eneste trådkurve som kom op i lejligheden, men dem skal jeg nok vise frem snart.

Hvad synes i om resultatet? 

Translation: DIY wire baskets with leather, i’m so pleased with the result.